Specialist ouderengeneeskunde (SO)
De SO biedt specifieke geneeskundige zorg aan kwetsbare ouderen en chronisch zieke patiënten. Het gaat hierbij meestal om patiënten met complexe problemen, waarbij sprake is van multipathologie (comorbiditeit en multimorbiditeit).

Deze problemen vallen samen met specifieke ouderdomsverschijnselen, zoals beperkingen van het geheugen, gevolgen van hart- en vaatziekten, aandoeningen van het bewegingsapparaat, et cetera. De expertise van de specialist ouderengeneeskunde is zeer waardevol bij de analyse van de problematiek, bij het diagnostisch proces in een complexe zorgsituatie en bij het opstellen van een zorgplan. De specialist ouderengeneeskunde doet (onder andere) anamnese, lichamelijk onderzoek, eenvoudige (laboratorium) diagnostiek en de verwijzing naar een medisch specialist. Ook kan hij medicijnen voorschrijven en eenvoudige verrichtingen uitvoeren. Een uitgebreide beschrijving van de doelgroep en expertise van de specialist ouderengeneeskunde vindt u in het beroepsprofiel van de specialist ouderengeneeskunde van Verenso.
Er is ook een handreiking over de samenwerking tussen de specialist ouderengeneeskunde en huisarts opgesteld. Deze vindt u hier.

Het helder krijgen en oplossen van de complexe problematiek staat centraal. Net als het optimaliseren van de kwaliteit van leven van de individuele patiënt. Vaak richt de zorgverlening zich ook op het zorgnetwerk, het instrueren van zorgteams en het sociale netwerk. Naast directe behandeling van de patiënt besteedt een specialist ouderengeneeskunde relatief veel tijd aan indirecte patiëntenzorg. Denk aan overleg met andere behandelaars en paramedici. Maar ook aan het multidisciplinaire overleg, waarbij familie en/of mantelzorg aanwezig kan zijn.

Gezondheidszorg(GZ-)psycholoog
De psycholoog kijkt op wetenschappelijke wijze naar menselijk gedrag en is dus een gedragsdeskundige. psychologen werkzaam in de ouderenzorg hebben ervaring met en kennis van zorgverlening aan kwetsbare ouderen en chronische zieke mensen. Er kan hierbij gedacht worden aan complexe somatische en/of psychogeriatrische aandoeningen (dementie, CVA, Ziekte van Parkinson, stapeling van ouderdomsproblemen, etc.) met gevolgen voor het psychisch, cognitief en/of gedragsmatig functioneren.  

De expertise van psychologen bestaat dan ook uit het analyseren en behandelen van problematiek op het gebied van het gevoelsleven, het denken en het gedrag. Juist als er meerdere problemen tegelijk spelen (multimorbiditeit). Zij beschikken naast specifieke kennis en expertise ook over gespecialiseerd testmateriaal voor deze doelgroep.

De psycholoog werkt nauw samen met huisarts, SO en andere behandelaren.